Jadalne dzikie rośliny, zioła, drzewa - łatwe do znalezienia, rozpoznania i wykorzystania
Katrin i Frank Hecker biorą swoich czytelników za rękę i pokazują im, co można znaleźć w lesie, na łące i nad wodą, aby w naturalny sposób wzbogacić naszą dietę i apteczkę.
- W jakim środowisku rosną rośliny?
- Jak można je rozpoznać, zebrać i przygotować?
- Jakie znaczenie mają w medycynie i mitologii?
Po zebraniu niewielkich plonów udajemy się do kuchni, gdzie zbiory z natury są przetwarzane: Babka lancetowata zamienia się w syrop na kaszel, żywica drzewna w uniwersalną maść, a korzeń mniszka lekarskiego w ożywczą kawę - wszystko wyjaśnione prosto i krok po kroku.
Praktyczny towarzysz dla każdego, kto chce odkryć naturę na nowo lub doświadczyć jej po raz pierwszy.
Autorka Katrin Hecker jest wykwalifikowanym biologiem specjalizującym się w zoologii, botanice i biologii morskiej i pracuje jako niezależny autor.
Der Autor Frank Hecker ist Diplom-Biologe mit den Schwerpunkten Zoologie, Botanik und Meeresbiologie. Er hat sich als Naturfotograf einen Namen gemacht. Seit vielen Jahren veröffentlicht er Reportagen zu naturkundlichen Themen in namhaften Zeitschriften und Zeitungen und ist Autor mehrerer Bücher.
Fragment: