Preparaty mikroskopowe
Podstawowym elementem systemu są cztery serie preparatów mikroskopowych A, B, C i D. Serie są uporządkowane systematycznie i skomponowane w taki sposób, że jedna opiera się na poprzedniej i stanowi rozszerzenie zakresu materiału poprzedniej serii. Każdy preparat został starannie wybrany i sprawdzony pod kątem wartości dydaktycznej. Przy wyborze preparatów preferowano te, które są typowe dla danej grupy zwierząt lub roślin. Materiał jest obszerny, dzięki czemu nauczyciel może wybierać i urozmaicać zajęcia. Preparaty mikroskopowe LIEDER są produkowane w naszych laboratoriach pod kierownictwem naukowym. Są one wynikiem wieloletniego doświadczenia we wszystkich dziedzinach techniki preparacji. Preparaty mikroskopowe są wykonywane przez doświadczonych specjalistów, a technika cięcia i grubość przekrojów są dostosowane do obiektów. Spośród wielu metod barwienia stosowanych w mikroskopii wybieramy te, które zapewniają wyraźne i kontrastowe przedstawienie pożądanych struktur przy zachowaniu najlepszej trwałości. W większości przypadków są to skomplikowane barwienia wielokrotne. Mikropreparaty LIEDER są dostarczane na precyzyjnie szlifowanych szkiełkach o wymiarach 26 x 76 mm. Każdy preparat mikroskopowy jest unikatowy. Dlatego też zwracamy uwagę, że dostarczone preparaty mogą różnić się od ilustracji w niniejszym katalogu, co wynika z naturalnych różnic w materiałach wyjściowych oraz zastosowanych metod przygotowania i barwienia.
Liczba dostępnych serii preparatów lub przynajmniej ich części powinna odpowiadać mniej więcej liczbie posiadanych mikroskopów, tak aby kilku uczniów mogło jednocześnie badać te same preparaty. Dlatego wszystkie preparaty mikroskopowe z serii można również nabyć pojedynczo, dzięki czemu ważne preparaty można zakupić w ilościach odpowiednich dla danej klasy.
Rodzaje mąki i skrobi, zanieczyszczenia, fałszowania, środki spulchniające i dodatki
Seria dla piekarni
25 preparatów
1. Mąka pszenna
2. Mąka żytnia
3. Mąka owsiana
4. Skrobia ziemniaczana
5. Skrobia ryżowa
6. Otręby pszenne
7. Mąka pszenna z dodatkiem kredy
8. Mąka żytnia, zanieczyszczona mącznikami
9. Mąka kukurydziana zanieczyszczona zarazą (Ustilago)
10. Dojrzała mąka pszenna, zardzewiałe ziarna skrobi
11. Ziarno pszenicy, w przekroju poprzecznym. Warstwy łupiny nasiennej. Błono nasienna
12. Rdza zbożowa (Puccinia), zarodniki na źdźbłach pszenicy, przekrój poprzeczny
13. Ziarno żyta, przekrój poprzeczny. Warstwy łuski nasiennej, biel
14. Roztocza mączne (Tyroglyphus farinae)
15. Sporysz (Claviceps purpurea), sklerotium w przekroju poprzecznym
16. Składniki chleba żytniego
17. Zakwas, zabarwienie bakterii
18. Komórki drożdży, kiełkujące (Saccharomyces)
19. Skórka cytryny, poprzecznie. Gruczoły olejowe
20. Świeże mleko pełne, zabarwienie tłuszczu
21. Migdał, endosperma w przekroju poprzecznym
22. Kokos, miąższ w przekroju poprzecznym
23. Kakao mielone
24. Cynamon mielony
25. Anyż mielony
W zestawie i w cenie zawarte są jedno lub dwa plastikowe pojemniki, każdy na 25 preparatów. Dodatkowo można zamówić inne pojemniki do przechowywania.