Ręczny refraktometr
Refraktometr to przyrząd laboratoryjny lub terenowy, który umożliwia pomiar współczynnika załamania światła (refraktometria). Tradycyjny refraktometr ręczny jest analogowym instrumentem do pomiaru współczynnika załamania światła cieczy. Działa on na zasadzie kąta granicznego, dzięki czemu soczewki i pryzmaty rzucają linię cienia na małą szklaną siatkę wewnątrz instrumentu, która jest następnie wyświetlana użytkownikowi przez okular powiększający.
Stężenie cukru
Refraktometry są przydatne do wielu analiz, takich jak pomiar stężenia cukru (Brix) w produktach takich jak miód, soki owocowe i napoje energetyczne. Brix określa masę cukru w 100 gramach roztworu cukru trzcinowego.
Wystarczy kilka kropli na pryzmat pomiarowy refraktometru, aby zbadać współczynnik załamania światła cieczy. Odbite światło rzuca cień na małą szklaną siatkę wewnątrz instrumentu. Linię i skalę można obserwować przez okular powiększający. Wynik większości refraktometrów jest korygowany za pomocą automatycznej kompensacji temperatury (ATC).
Przemysł spożywczy intensywnie wykorzystuje refraktometry do dokładnego określania stężenia cukru w dżemach, owocach, sokach owocowych, miodzie, syropach, winie i innych produktach spożywczych. W przemyśle chemicznym i naftowym refraktometry są stosowane do pomiaru roztworów przeciwzamrożeniowych, kwasów akumulatorowych, emulsji wodno-olejowych itp.
Wystarczy kilka kropli płynu, aby odczytać współczynnik załamania światła z wbudowanej skali. Wszystkie refraktometry są wyposażone w ATC (z wyjątkiem RF.5190) i specjalne skale.
Analogowy refraktometr RF.6520
- Zakres pomiarowy: 0–20 Brix
- Dokładność: 0,1
- automatyczna kompensacja temperatury
- kalibrowany w temperaturze 20°C